Nog een maandje geduld, en dan is het weer tijd voor Batibouw. Deze jaarlijkse hoogmis voor bouwers en verbouwers belooft ook in 2015 hoge ogen te gooien. Centrale thema’s zijn deze keer het digitale huis, kostenoptimaal bouwen en renoveren. Vooral renovaties hebben de jongste tijd de wind in de zeilen. Het lagere btw-tarief voor renovatie, en de (afgebouwde maar nog altijd talrijke) renovatiepremies zorgen ervoor dat jonge gezinnen almaar vaker kiezen voor een te renoveren pand. Ontdek hier alles wat je moet weten over de Belgische renovatiemarkt!
Particulieren bouwen minder
Zélf een nieuwbouw zetten, minder en minder Belgen doen het. Vandaag zijn het veeleer bedrijven die huizen of appartementen bouwen, om die vervolgens aan particulieren te verkopen. Ter vergelijking nemen we er even de cijfers van de FOD Economie erbij: in 2000 was nog 60% van de bouwaanvragen afkomstig van particulieren, vandaag is dat nog maar 41%. Het gaat om een evolutie die al enkele jaren begonnen is. Sinds 2011 is het aantal particuliere bouwvergunningen niet meer boven de 50% geklommen.
Strengere EPB-normen
Hoe valt deze verschuiving te verklaren? Een eerste oorzaak zijn ongetwijfeld de strengere EPB-normen. Zo is het sinds begin 2014 onder meer verplicht om een beroep te doen op hernieuwbare energiebronnen. Een besparing op de lange termijn, maar wel een forse begininvestering. Zeker als je het vergelijkt met renovatieprojecten, waar de eisen minder streng zijn en de begininvestering een stuk lager ligt. Om nog maar te zwijgen van het lagere btw-tarief en de talrijke renovatiepremies. Nóg een voordeel van renoveren, is dat je het stapsgewijs kan aanpakken.
Trias Energetica
In bestaande woningen is het energiebesparingspotentieel het grootst. Zeker als je te werk gaat volgens de beproefde ‘Trias Energetica’-strategie. Die bestaat uit drie stappen:
- In stap één komt het erop aan om de energievraag te beperken, bijvoorbeeld door maximaal te isoleren.
- In stap twee worden duurzame energiebronnen ingezet.
- Stap drie bestaat uit het zo efficiënt mogelijk gebruik van de overblijvende fossiele energiebronnen.